מהו סילר? מהי מטרת השימוש בו? איזה סוגי סילר קיימים? כיצד מתבצעת העבודה עם סילר ומהם מחירי הסילר? כל מה שצריך וחשוב לדעת על חומר האיטום האופטימאלי ביותר לכל סוגי המשטחים בכתבה שלפניכם.
משטחים בסביבת המגורים כגון: משטחי ריצוף או משטחי עבודה בסביבת המטבח, מיוצרים מחומרי גלם שונים שלכל אחד מהם מאפיינים ותכונות משלו. חלק מהמשטחים מתאפיינים ברמת ספיגה גבוהה ולכן הם "רגישים" יותר למים, לכלוך נוקשה, שומנים וכדומה, והדבר עלול להשפיע על נראות המשטח לאורך זמן. משטחים נוספים המתאפיינים ברמת ספיגה נמוכה יותר, עלולים אף הם להיות מושפעים מתנאי הסביבה והשימוש בהם (לחות, לכלוך, כתמי שומן וכו). לפיכך, לכל סוגי המשטחים המצויים בסביבת המגורים, נחוץ חומר איטום מקצועי המהווה שכבת ציפוי אוטמת לכל סוגי המשטחים. חומר זה ידוע בשם סילר והשימוש בו נעשה גם למטרות איטום משטחים המתאפיינים ברמת ספיגה גבוהה וגם למטרות מניעת החלקה והברקת משטחים.
איזה סוגי סילר קיימים?
סילר, המשמש כחומר גלם ייעודי למגוון רחב של מטרות הנקבעות בהתאם לסוג המשטח, מגיע במספר סוגים, כאשר כל סוגי הסילרים מיוצרים על בסיס מים או על בסיס חומרים סולבנטים שהם למעשה חומרים שביכולתם להמיס חומרים אחרים. בין יתר סוגי הסילרים הנפוצים ביותר בהם נעשה שימוש בסביבת המגורים תוכלו למצוא סילר המיועד למשטחי בטון, סילר המיועד למשטחי אבן, סילר המיועד למשטחי עץ וסילר המיועד למשטחי שיש. סוגי הסילרים השונים מסווגים על פי המראה אותו הם מקנים למשטח שלגביו נעשה שימוש בסילר, החל מסילר השומר על המראה הטבעי של המשטח, דרך סוגי סילרים המקנים מראה רטוב ו/או חצי רטוב למשטח (המראה המבריק) ועד לסוגי סילרים המיועדים לצרכי חיזוק גוון המשטח הדוהה עם הזמן. חשוב לציין שסילר על בסיס מים "רגיש" יותר לחומרי ניקוי המשמשים לניקוי משטחים ברמה השוטפת, ולכן, השימוש בו נדרש באופן תכוף יותר. מנגד, סילר על בסיס חומרים ממיסים (סולבנטים), נחשב לחומר איטום אפקטיבי יותר מכיוון שהוא מסוגל לחדור לעומק המשטח, לרבות, משטח המתאפיין ברמת צפיפות גבוהה.
מטרות השימוש בסילר
כפי שציינו לעיל, השימוש בסילר נעשה בהתאם לסוג המשטח ומאפייניו, כאשר בין יתר מטרות השימוש הנפוצות ביותר בחומר הסילר בסביבת המגורים תוכלו למצוא:
סילר למטרות איטום משטחים – משטחי ריצוף המתאפיינים ברמת ספיגה גבוהה (כגון: מרצפות טרצו, ריצוף בטון, ריצוף אבן טבעית וכו), סופחים אליהם מים, לכלוך ושומנים, ולכן, נדרשת להם שכבת איטום ייעודית. במקרים אלו, סילר לבטון ולמשטחים נוספים המתאפיינים ברמת ספיגה גבוהה, מגן על המשטחים מפני חלחול מים וחדירת שומנים ולכלוך נוקשה.
סילר למניעת החלקה – מטרת שימוש נוספת בסילר היא לצרכי מניעת החלקה ממשטחים שונים דוגמת משטחי בטון מוחלק, משטחי שיש וכדומה. במקרים אלו, סילר לשיש גרניט או סוגי שיש נוספים, משמש כמעין שכבת ציפוי מונעת החלקה.
סילר לשימור גוון המשטח – משטחי שיש המגיעים כיום במגוון רחב של גוונים וטקסטורות, עלולים להישחק לאורך זמן, ולכן, לצורך תחזוקתם מומלץ לעשות שימוש תקופתי בחומר סילר לשיש המשמש בין היתר למטרות שימור הגוון הטבעי של המשטח.
סילר להרחקת מזיקים – משטחי עץ המותקנים בסביבת המגורים, בין אם מדובר בפרקט עץ טבעי ובין אם מדובר במשטחי דק במרפסת המיוצרים מעץ טבעי, מחייבים תחזוקה שוטפת שמטרתה שימור והגנה מפני מזיקים ומים. במקרים אלו, סילר לעץ המשמש גם כשכבת ציפוי אוטמת המונעת חלחול מים וגם כחומר ייעודי להרחקת מזיקים, מהווה פתרון אידיאלי לשמירה על משטחי העץ לאורך זמן.
כמו כן, קיימות מטרות שימוש נוספות בסוגי הסילרים השונים, וביניהן: מריחת סילר כשכבת מגן לאחר ביצוע עבודות הברקה ופוליש על גבי סוגי משטחים שונים.
עבודה עם סילר – כיצד?
עבודה עם סילר חייבת להיעשות על ידי בעלי מקצוע מנוסים ומיומנים וזאת לנוכח הכללים והתנאים הנדרשים למריחת חומר הסילר על גבי המשטחים השונים. השימוש בסילר על בסיס חומרים ממיסים לצורך העניין, מחייב נקיטת אמצעי זהירות מכיוון שמדובר בחומר המתאפיין בריח עז המתפוגג עם ספיגתו בתוך המשטח, ולכן, מומלץ לאוורר את סביבת המגורים במשך מספר שעות לאחר ביצוע עבודה עם סילר על גבי המשטחים השונים. אנשי מקצוע המתמחים בביצוע עבודות עם סילר, מכירים מקרוב את מאפייניו של כל אחד מהמשטחים המצויים בסביבת המגורים, ולכן, הם יכולים להתאים את סוג הסילר הנחוץ למשטח בהתאם לתכונותיו ומאפייניו.
מתי מומלץ לבצע עבודה עם סילר?
מריחת סילר על גבי המשטחים השונים המצויים בסביבת המגורים, הינה פעולה מתחדשת אותה מומלץ לקיים אחת למספר שנים. ברוב המקרים, מריחת סילר על גבי משטחי הריצוף מומלצת לאחר ביצוע עבודות פוליש, כאשר חומר הסילר משמש גם כשכבת מגן אוטמת וגם כשכבת ציפוי המשמרת את איכויות הניקוי והברקה של עבודת הפוליש. יחד עם זאת, ניתן לקיים פעולת מריחה של סילר על גבי משטחי ריצוף גם ללא קשר לביצועה של עבודת פוליש בסביבת המגורים, וזאת לאחר שטיפה יסודית של המשטח כשלב מקדים למריחת הסילר. במקרים בהם עבודת הסילר מיועדת למשטחי עץ, מומלץ לבצע את הפעולה אחת לשנה כחלק מעבודות התחזוקה השוטפת של משטחי העץ הכוללים בין היתר: שיוף וצבע. את פעולת הסילר מומלץ לבצע גם כחלק מעבודות הגמר במסגרת הליכי בנייה או שיפוץ, כאשר במקרים אלו, מריחת הסילר מהווה את הפעולה האחרונה לפני אכלוס ו/או כניסה מחודשת לסביבת המגורים.
כמה עולה סילר?
סוגי הסילרים השונים משווקים באריזות בנפחים משתנים של ליטר עד 5 ליטר, כאשר ליטר סילר (מכל סוג) מיועד לכ-10 מ"ר משטח. עלותה של פחית סילר בנפח ליטר נעה בין 50 ל-150 שקלים בהתאם לסוג הסילר, כאשר בנוסף לעלויות החומר תדרשו לשלם עבור עלויות העבודה על ידי קבלן עבודות הסילר שהוא בדרך כלל קבלן שיפוץ או קבלן ניקיון. עלות העבודה באמצעות אנשי מקצוע נקבעת בהתאם לגודל המשטח העומד לרשותכם, סוג המשטח וסוג הסילר הנחוץ למשטח. עלות העבודה משקללת בתוכה את עלויות החומר עצמו, כאשר חלק מאנשי המקצוע מאפשרים לכם לרכוש את החומר בהתאם לכמויות הנחוצות להם ובמקרים אלו הם מתמחרים את מחיר העבודה עם סילר בלבד. כיום, חברות ניקיון רבות מאפשרות לכם ליהנות ממחיר משוקלל הכולל: שטיפה יסודית של המשטח ו/או עבודות פוליש מקדימות למריחת סילר.