בתחום הריצוף, החיפוי ומשטחי העבודה בבית, גרניט פורצלן נחשב לכוכב עולה.
מדובר בסוג החומר הפופולארי ביותר במטבח, שידוע בתנאים קשים שכוללים חום, רטיבות ושימוש מסיבי.
בשל העמידות הרבה, המחיר הנוח ושלל אפשרויות העיצוב, הבחירה בגרניט פורצלן מהווה עסקה מנצחת.
בשורות הקרובות נסקור עבורכם את כל מה שצריך לדעת על החומר, כך שגם אתם תשתכנעו להשתמש בו.
מה זה בדיוק גרניט פורצלן?
כשמדברים על גרניט פורצלן מתכוונים למעשה לסוג של קרמיקה, חומר שנדחס בטמפרטורה ולחץ גבוהים על מנת ליצור לוחות בעלי תכונות של חוזק ועמידות לאורך זמן.
הקרמיקה משמשת רבות לצרכי ריצוף וחיפוי קירות אך בכל מה שקשור למטבח, תכונותיה אינן עומדות לצידה בתור משטח איכותי דיו.
הגרניט פורצלן מהווה שדרוג שנועד לענות על החסרונות של הקרמיקה וזאת אודות לתכונות ותהליכי הייצור הייחודיים של החומר.
אך מייצרים שיש גרניט פורצלן למטבח?
את אריחי הגרניט הפורצלן מייצרים באופן הבא:
- ערבוב חרס עם אבנים טבעיות – קרמיקה מורכבת אך ורק מחרס בעוד גרניט פורצלן מעורבב עם חול ואבנים טחונות על מנת לשפר את מידת החוזק שלו.
- הוספת צבע ושרפים – הקרמיקה עוברת צביעה רק בסוף התהליך ורק על פני השטח שלה כציפוי. הגרניט פורצלן מיוצר תוך כדי הכנסת הצבעים לתוך משטח השיש עצמו.
- הדבקה ודחיסה – לתערובת מוספים דבקים ואגרגטים שונים שמחברים את התערובת יחדיו והיא נדחסת בלחצים גבוהים של למעלה מ- 120 אטמוספירות.
- שריפה בתנור – הלוחות הדחוסים מועברים לכבשן, ששורף אותם בטמפ' של למעלה מ- 1,000 מעלות צלזיוס.
לאחר שלבים אלו אריחי הגרניט פורצלן עשויים לעבור תהליך נוסף שקרוי זיגוג.
תהליך זה כולל ציפוי של המשטחים בשכבה דקה של זכוכית, מה שמקנה להם עמידות כנגד מים והכתמה.
אריחים שאמורים לשמש בתור שיש למטבח או מרצפות לבתים פרטיים, הם על פי רוב מזוגגים.
כאשר השימוש מיועד למבנים ציבוריים ושימוש מסיבי יותר, מבוצע שימוש בלוחות שאינם מזוגגים.
אריחים אלה הינם חזקים יותר אך יש לתחזק אותם באמצעות מריחת סילר אחת לשנה לפחות.
היתרונות (והחסרונות הבודדים) של משטחי גרניט פורצלן למטבח
הפופולאריות של הגרניט פורצלן בתור שיש למטבח נובעת משום התכונות המיוחדות שלו לעומת סוגי חומרים אחרים:
- מחיר נוח – העלויות נמוכות יחסית, בהשוואה לחומרים אחרים דוגמת אבנים טבעיות.
- חוזק רב – מדובר במשטחים חזקים במיוחד שאינם נשברים גם כאשר מופעל עליהם לחץ רב.
- עמידות כנגד רטיבות – לוחות מזוגגים כמעט ואינם סופגים מים ולכן משטחים אלו אינם סובלים מהופעת כתמי רטיבות.
- קלים לניקוי – משום המרקם החלק שלהם, קל מאוד לנקות את המשטחים הללו.
- עיצובים – מדובר במשטחים שאינם מצופים בחומרי צבע אלא שהצבע הוא חלק מהם. כך שמגוון העיצובים והדגמים רב ביותר, לעיתים אף תוך חיקוי מושלם חומרים אחרים (למשל, דמוי עץ).
- עמידות בחום – משטחי מטבח רבים נסדקים כאשר מניחים עליהם חפצים לוהטים (כגון סירים). לא כך לגבי שיש גרניט פורצלן, שעמיד בטמפ' גבוהות ואינו נסדק.
ומה לגבי החסרונות? ובכן, הגרניט פורצלן הינו חומר שרגיש יחסית לחומרים חומציים. מסיבה זו אין לנקות את המשטח עם אקונומיקה.
בנוסף, העיצובים הינם "תעשייתיים" יחסית ואינם בעלי מראה טבעי (מלבד מראה דמוי העץ).
יחד עם זאת, חשוב לציין שהגרניט פורצלן כמעט ואינו משתנה עם הזמן ונשאר בעל מראה חדש.
סוגי משטחים רבים צוברים נזקים לאורך הזמן והמראה שלהם מתיישן.
מכך ניתן להבין כי כאשר מחפשים משטח שיש למטבח – גרניט פורצלן הוא הבחירה המשתלמת ביותר.
לא רק משטח עבודה – חיפוי קירות המטבח עם גרניט פורצלן
במטבח נפוץ מאוד לבצע חיפוי קירות של סביבת העבודה, במיוחד מעל הכיור ובאזור פינת הבישול (מעל הכיריים).
הסיבה לכך קשורה לחוסר היכולת של הקירות לשרוד כחדשים כנגד פגעי הרטיבות והחומרים השומניים והמכתימים המעורבים בהכנת האוכל.
עד כה הקרמיקה שלטה ביד רמה בכל מה שקשור לחיפוי קירות במטבח אך כעת ניתן לעשות זאת באמצעות אריחי גרניט פורצלן.
הלוחות קרויים "אריחי חצי גוף" שלעומת משטחי העבודה למטבח, שעשויים מגוף מלא, הינם קלי משקל ומאפשרים את הדבקתם לקיר ללא כל קושי, בדומה לאריחי הקרמיקה.
באופן זה נהנים מהתכונות המעולות של הגרניט פורצלן מבחינת חוזק ועמידות וגם ניתן לבחור בעיצובים שיתאימו למשטח העבודה שבוחרים למטבח.
ניקוי משטחי גרניט פורצלן
על מנת לשמור על משטח השיש שלכם לאורך זמן, חשוב מאוד שלא לנקות אותו באמצעות כלור, שפוגע בשכבה החיצונית ועשוי לגרום להכתמה בלתי הפיכה.
עוד פעולה שיש להימנע ממנה היא ביצוע פוליש ווקס או קריסטל. כאשר מדובר בגרניט פורצלן – הנזק יהיה רב על התועלת.
קל מאוד לנקות את הגרניט פורצלן אך חשוב לעשות זאת באופן שגרתי ולבטח מייד עם רגע ההכתמה, בטרם יחדרו החומרים המכתימים למקומות עמוקים יותר בתוך הלוחות.
את הניקוי יש לבצע בעדינות, תוך כדי שימוש בסבון שמומס במים חמים ושימוש במטלית רכה שאינה מחוספסת.
במידה ומדובר על ניקוי גרניט פורצלן לאחר שיפוץ, מומלץ לבצע זאת תוך שימוש במכונת קרצוף ייעודית, אך ללא שימוש בווקס או קריסטל.